Zou je de foto’s van mijn blog willen gebruiken laat dan een berichtje in mijn gastenboek achter met je mail adres en het doel, dan kan ik je een origineel sturen, die je dan uiteraard kan gebruiken met vermelding van mijn naam en website........bekijk mijn nieuwe blog http://photanimals.blogspot.com.... ..... When words fail, music speaks...Look at the new page of Berry in her new free lance role visit http://writingberries.blogspot.com/ DO DO DO...

maandag 8 november 2010

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR



Aan de leerlingen en cursisten van het UCK.

Geachte mevrouw, meneer,

De culturele instellingen maken zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op kunst en cultuur. De mogelijke bezuinigingen zullen directe invloed hebben op u als deelnemer van kunsteducatieve activiteiten. Wij willen met elkaar absoluut ons steentje bijdragen in economisch zware tijden, maar deze plannen zijn zo drastisch dat ze grote gevolgen zullen hebben. Minder kunstproducties, minder muziek, minder theater, etc. Gezelschappen, orkesten en culturele instellingen zullen wegbezuinigd worden. De Cultuurkaart voor jongeren verdwijnt. Door de btw- verhoging zullen toegangskaartjes fors duurder worden. En daardoor zullen ook scholen veel minder aan kunsteducatie kunnen gaan doen en wordt de toegankelijkheid voor kunsteducatie moeilijker.

Slecht nieuws dus voor ons en voor u!

Op zaterdag 20 november vindt er in de grote steden een publieksmanifestatie plaats om de regering te laten weten dat kunst en cultuur van groot belang is voor onze samenleving: NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR. Ook in Utrecht hebben de culturele instellingen zich verzameld en een programma samengesteld. Wij willen u vragen om deze informatie op school onder ouders, verzorgers en leerlingen te verspreiden, maar ook onder vrienden, collega’s, etc. Dat kan door de bijgaande brief te verspreiden, actief bij te dragen wellicht via een groep UCK cursisten, en natuurlijk door op 20 november naar de Neude te komen.


We verzamelen om 13.30 uur op de Neude. Van 14.00 -15.00 uur is het centrale programma. Op de Neude zingen we met het daar toegestroomde publiek een aangepaste tekst van de negende symfonie van Beethoven. Het zou prachtig zijn als het publiek ook uit veel leerlingen, ouders en cursisten van het UCK bestaat. Voorafgaand aan het centrale programma kunt u ook in de binnenstad een ‘kunstzinnige uiting’ laten zien en dan vervolgens het publiek stimuleren naar de Neude te komen voor het centrale programma.

Programma zaterdag 20 november Neude Utrecht

Tussen 11.00 – 13.00 uur: Kunstzinnige acties in de stad, door iedereen die dat wil

Vanaf
13.30 uur: Verzamelen op de Neude
14.00 uur: Samen zingen van een unieke bewerking van de 9e Symfonie van Beethoven voor 1000 stemmen, orkest en carillon in klassieke, smartlap- en hiphopversies. Presentatie: Joris Linssen
15.00 uur: Oproep ondertekenen van een petitie via www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

We hopen op een supergrote opkomst. Verzoek aan u allen deel te nemen en deze oproep te verspreiden. In de bijlage treft u nadere informatie en de tekst die wordt gezongen.

Met vriendelijke groet namens het culturele veld,

Peter Grooten
Directeur/bestuurder UCK


6 antwoorden
1. Cultuur is voor een hele grote groep mensen. Er gaan twee keer zoveel mensen naar het theater als naar het betaald voetbal, 4 miljoen mensen zijn lid van een bibliotheek, er zijn 8 miljoen actieve beoefenaars van amateurkunst en de musea krijgen 20 miljoen bezoeken per jaar. Cultuur is van iedereen. Het is dus zeker geen hobby van maar een kleine groep mensen.
Er wordt gesuggereerd dat kunst alleen voor de elite is, maar ook “Henk en Ingrid” gaan naar het theater of Nemo en Naturalis. Een 13% btw-verhoging raakt al het publiek en indirect de uitvoerende kunstenaar. Door te bezuinigen op cultuur en de btw op kaartjes te verhogen zal cultuur juist een elitaire tijdsbesteding worden.
2. Cultuur is heel breed. Iedereen komt er dagelijks mee in aanraking, via de muziekles van je buurmeisje, het optreden van de fanfare, maar ook de ontwerpers van alle mooie gebouwen en boekomslagen, de films in de bioscoop en de boeken die je leent in de bibliotheek.
3. Cultuur is goed voor de economie. Bezoekers van theater, museum of festival geven niet alleen geld uit bij de kassa, maar ook bij de plaatselijke horeca, en als ze van ver komen, in hotels. De middenstand profiteert van culturele bezoeken.
Voor de grote steden met een breed cultureel aanbod ligt de economische meerwaarde op 10%! De schade op lange termijn wordt geschat op 15 miljard.
4. Cultuur wordt voor een deel door de overheid gefinancierd. Cultuur wordt nooit voor de volle 100% gesubsidieerd, maar wordt net als de spoorwegen en andere belangrijke publieksvoorzieningen voor een deel door de overheid meegefinancierd.
Zo betaal je al jaren mee aan de huursubsidies waar je geen gebruik van maakt, de kinderopvang terwijl je geen kinderen hebt of cultuur terwijl je er nooit naar toe gaat.
5. Cultuur is in ontwikkeling. De culturele sector heeft de afgelopen jaren het ondernemerschap omarmd en heeft samen met het bedrijfsleven extra financiering weten te genereren. Deze ontwikkelingen moet de overheid op een positieve manier blijven stimuleren en niet ondermijnen.
Er wordt nu regelmatig gesuggereerd dat uitvoerende kunstenaars of culturele instellingen moeten leren hun broek zelf op te houden. Veel culturele instellingen doen dit al voor een groot deel. Het zou onredelijk zijn om dat proces af te straffen door met het hakbijl tekeer te gaan, de btw te verhogen en investeringsmaatregelen af te schaffen. Minstens 60% van de uitvoerende kunstenaars werkt zelfstandig. Zij kunnen juist worden gezien als zeer inventieve en flexibele mensen. Daarnaast is het niet juist om alleen een appèl op het bedrijfsleven te doen. Er zal d.m.v. bijvoorbeeld belastingvoordeel voor bedrijven naar een manier gezocht moeten worden om het bedrijfsleven te blijven prikkelen en te stimuleren. Nu wordt bijvoorbeeld Joop van de Ende, die vele miljoenen heeft geïnvesteerd in het nieuwe De la Mar theater, door de regering afgestraft met 13% btw-verhoging.
6. Cultuur verbindt mensen, is een publieke zaak en is voor iedereen, maakt slimmer en brengt welvaart.

Geen opmerkingen: